Zoolzweer
Een zoolzweer of hoefzweer kan erg pijnlijk zijn voor het paard. Het is een ontsteking die wordt veroorzaakt doordat vuil of een klein steentje via de witte lijn naar binnen dringt, ook kan een kneuzing van de hoeflederhuid ontstoken raken. In de zoolzweer krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
Het paard loopt van de één op andere dag kreupel, soms zelfs zo ernstig dat het het aangedane been nauwelijks wil belasten. Raadpleeg direct een dierenarts of hoefsmid, deze zal proberen de druk van de zoolzweer weg te halen door vanaf de zool hoorn weg te snijden tot het punt waar de ontsteking zich bevindt.
Bij een duidelijk aanwezige ontsteking vloeit het ontstekingsvocht er meteen uit en is de druk eraf. Meestal loopt het paard vanaf dat moment niet (erg) kreupel meer.Na het blootleggen van de ontsteking wordt de hoef met een ontsmettend middel gedesinfecteerd. In sommige gevallen wordt de hoef enige tijd verbonden om de zoolzweer te laten herstellen onder schone omstandigheden.
Als de ontsteking geen uitweg naar beneden vindt, is het mogelijk dat de ontsteking zich een weg naar boven baant en via de kroonrand naar buiten komt. Ook kan de zoolzweer zich uitbreiden onder het hoorn van de zool, men spreekt dan van een ondermijnde zool of zoolabces. Dit heeft weer een langdurig herstelproces tot gevolg. Op tijd handelen bij een zoolzweer is dus een must.
Bron: https://www.paardenarts.nl/kennisbank/hoefproblemen/